Rug, bekken- en nekklachten
Wat zijn rug, bekken- en nekklachten?
Soorten klachten:
De wervelkolom bestaat uit een aantal wervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven die voornamelijk schokken opvangen. Bij een hernia zakt de tussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de kern naar buiten puilt. Veruit de meeste rughernia’s komen laag in de rug voor tussen de 4e en 5e wervel (L4-L5) of tussen de 5e wervel en het heiligbeen (L5-S1). In de nek komen deze voornamelijk voor tussen C4-C5 en C5-C6.
Doordat onze nekspieren veel worden aangespannen, kunnen nekklachten ontstaan. Deze klachten kunnen uitstralen naar het hoofd en voor hoofdpijn zorgen. Emotionele problemen of stressvolle situaties zorgen ervoor dat je een verkrampte houding aanneemt waardoor deze klachten kunnen toenemen. Deze vorm van hoofdpijn zit (meestal) aan één zijde van het hoofd, soms zelfs met uitstraling naar de schouder en/of arm. Vaak is het bewegen van de hals moeilijk of stroef.
Je herkent bekkeninstabiliteit aan pijn rondom het bekken, de lage rug en heupen. Bekkeninstabiliteit ontstaat doordat de banden en/of spieren die de verschillende botten van je bekken bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken. De spieren rondom het bekkengebied kunnen verzwakken en/of overbelast raken. Dit veroorzaakt pijn rondom het bekken. Vaak zien we het bij zwangere vrouwen.
Het sacro-iliacale gewricht, kortweg SI, wordt ook heiligbeen-darmbeengewricht genoemd. Met strakke banden verbindt het de onderkant van de wervelkolom met het bekken. Het belangrijkste symptoom is pijn ter hoogte het SI-gewricht en in de lage rug, met soms uitstraling in bil, de buitenzijde van het bovenbeen of de lies. De pijn ontstaat vooral bij druk op het gewricht zoals bij lang zitten, heffen, wandelen of lopen, maar ook tijdens het slapen op de pijnlijke zijde.
Een whiplash ontstaat wanneer je een nekspier verrekt. Dit is veel voorkomend bijvoorbeeld door een aanrijding langs achteren. Hierdoor kun je nekpijn en hoofdpijn krijgen. Daarnaast kun je je misselijk, moe of duizelig voelen. Vaak is het draaien van het hoofd ook stroef en pijnlijk. De pijn kan ook uitstraling naar het hoofd of schouders.
Ischias is zenuwpijn die begint in de rug en via de bil mogelijks doorloopt tot in je been. Het is een pijn veroorzaakt door Nervus Ischiadicus. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt door de bil langs de achterkant van je been. Vaak wordt pijn in de lage rug onterecht ischias genoemd.
Scoliose wil zeggen: abnormale kromming van de rug. Dit komt voor bij ongeveer 4% van de mensen in België. Bij milde vormen beïnvloedt dit je dagelijks leven mogelijks niet. Maar bij een ernstige vorm kun je er pijn van ondervinden. Correctieve oefeningen zijn enorm belangrijk om voor een goed evenwicht te zorgen.
Artrose in de rug wordt onder andere veroorzaakt door slijtage van de tussenwervelschijven. Deze laatste fungeren als onze schokdempers.
De tussenwervelschijven worden met het ouder worden dunner en kunnen wat inzakken. Dit wordt ook wel discopathie genoemd. hierdoor komen de ruggenwervels dichter op elkaar te liggen. De wervels zijn minder goed in staat om bewegingen op te vangen. Ook de gewrichtjes aan de achterzijde van de wervels kunnen nu beschadigd raken en er ontwikkelt zich intervertebrale artrose.
Hoe ontstaan rug, bekken- en nekklachten?
Dit is geen simpele vraag. Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Heel vaak hebben we te maken met een overbelasting. Vaak wil dit zeggen dat je in een bepaalde houding belastend werk hebt gedaan zonder voldoende voorbereiding. Denk maar aan die keer dat je iemand ging helpen verhuizen en nadien rugklachten had. Artrose kan ook rugklachten veroorzaken. Dit is een normaal proces dat hoort bij het ouder worden. Ook zwangerschap of bepaalde afwijkingen aan de wervelkolom kunnen zorgen voor rugklachten.
Er zijn verschillende factoren waardoor rug- of nekklachten kunnen ontstaan:
- Artrose
- Koude
- Vermoeidheid
- Spanningen
- Stress
- Spierverrekking
- Verkeerde houding (zitten, slapen, lopen)
- Zwangerschap
- Overbelasting van de spieren
- Whiplash ongeluk
- Provocerende beweging
Behandeling van rug, bekken- en nekklachten?
Niet elke rugklacht vraagt om dezelfde behandeling. Diverse behandelmethoden kunnen gebruikt worden om je zo goed mogelijk te helpen met je klachten. Niet alle aandoeningen zijn 100% te genezen, maar de klachten nemen vaak wel af of zijn beter onder controle. Heb je al een lange tijd rugklachten? Wij helpen je graag verder met een behandelplan op maat.
De volgende symptomen komen veelal voor bij rug- en nekklachten:
- Stijf gevoel in de rug of nek
- Uitstraling naar de schouder of soms ook arm
- Pijnklachten in nek, arm of schouders
- Spanningshoofdpijn of uitstraling richting het hoofd
- Tintelingen
- Hoofdpijn
- Zeurende pijn of soms zelfs pijnscheuten
- Uitstralende pijn richting de achterkant van het been of knie
- Pijn bij het opstaan, lang zitten of plotse bewegingen
- Vermoeidheid en Slapeloosheid
- Niet goed kunnen bewegen
Wil je direct starten met een behandeling? Dan bieden wij je een intake aan. Tijdens deze intake voeren wij een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van jouw klachten in kaart te brengen.
Onze behandelingen zijn gericht op:
- Verbeteren van symmetrie van je rug, nek en bekken
- Verbeteren van de stabiliteit
- Verminderen van pijn en stijfheid
- Optimaliseren van je lichaamshouding
Hoe lang duren rug, bekken- en nekklachten?
Dit hangt sterk af van het type rugklacht dat je hebt. Acute klachten, bijvoorbeeld door een overbelasting kunnen relatief snel opgelost raken met een behandelplan op maat. Sommige rugklachten kunnen zelfs tot jaren duren indien ze niet worden behandeld. Kinesitherapie kan je in vele gevallen helpen met deze klachten.
Klachten in de rug- of nekregio die acuut zijn, zijn vaak het gevolg van overbelasting van de spieren in de desbetreffende regio. We noemen deze klachten "acuut". De oorzaak is vaak onbekend en de pijn is meestal binnen 4 tot 6 weken weg indien de juiste behandeling wordt toegpast.
Rug- of nekklachten die langer aanhouden, tussen 7 en 12 weken hebben mogelijk een andere oorzaak. Soms rapporteren patiënten ook tintelingen, krachtverlies of uitstralende pijnen richten de armen of benen. Het zou kunnen dat je mogelijks een hernia hebt in dat geval. Klachten die langer dan 12 weken aanhouden categoriseren we als "chronische" rug- of nekpijn.
Wij bieden
Specialisme op gebied van spieren en gewrichten
Expertise in orthopedische revalidaties
Persoonlijk behandeltraject
Cutting edge en wetenschappelijk bewezen behandelmethoden
Terugbetaling door ziekenfondsen
Wordt Myomove terugbetaald?
Myomove heeft afspraken met alle ziekenfondsen in België zoals: De Voorzorg, Christelijke Mutualiteit, Partena etc.
Hierdoor worden je behandelingen (grotendeels) vergoed.
Een vereiste hiervoor is een voorschrift kinesitherapie van uw arts.
Alle Myomove therapeuten zijn gedeconventioneerd. Meer info over onze tarieven kan je hier vinden.