Alles wat je moet weten over voorste kruisband letsel en revalidatie

Voorste Kruisband MyoMove

Wat is een voorste kruisband blessure?

In je knie zijn er vier ligamenten: het mediale ligament, het laterale ligament, de achterste en de voorste kruisband. Het scheuren van de voorste kruisband gebeurt vaak tijdens het sporten, bijvoorbeeld bij voetbal, handbal of skiën. Vaak gebeurt het op allerlei manieren: je voet die in het gras blijft steken, een duw van een andere speler, een misstap,…. Het scheuren van je kruisband is een ingrijpende blessure. Het kan er voor zorgen dat de dromen en doelen van een sporter on hold worden gezet. De revalidatie na een voorste kruisband reconstructie duurt dan ook vaak 9 tot 12 maanden.

 

Is een operatie nodig?

Vaak wordt er bij een sporter voor een voorste kruisband reconstructie gekozen, omdat de kruisband zorgt voor de nodige stabiliteit van de knie die nodig is bij het uitvoeren van de sport. Hierbij wordt dan een deel van een pees genomen, bijvoorbeeld de hamstringpees, om de kruisband te reconstrueren. Wanneer u geen dynamische sporten uitvoert, kiest men niet altijd voor een operatie. Men kan immers perfect functioneren zonder een voorste kruisband. De beslissing om de kruisband al dan niet te herstellen wordt besproken met de arts. Echter is revalidatie na een scheur van de voorste kruisband nodig en aangeraden in beide gevallen.

 

Hoe ziet de revalidatie eruit na een voorste kruisband reconstructie?

Voorste Kruisband Revalidatie

Bij Myomove werken we samen aan het herstel. De revalidatie van een VKB-blessure wordt individueel opgesteld, samen met je kinesitherapeut. Er zal gewerkt worden aan de individuele doelstellingen. Er zal tenslotte veel tijd samen worden doorgebracht. Idealiter wordt de revalidatie, indien mogelijk, reeds opgestart voor de operatie om zo minimale tekorten te hebben na de operatie.

In de beginfase na de operatie wordt er ingezet op het verminderen van pijn, het herwinnen van de mobiliteit en het afbouwen van het gebruik van de krukken. Nadat deze fase is afgerond, wordt er overgegaan naar het herwinnen van de kracht van verschillende spieren en het verbeteren van het bewegingspatroon. Uiteindelijk wordt er samen aan de individuele sport specifieke doelstellingen gewerkt. Dit zorgt er zelfs voor dat we misschien met je mee op het veld gaan trainen. Op deze manier willen we de sporter terug op zijn niveau van voor de blessure krijgen of zelfs dit niveau verhogen.

Gedurende de revalidatie zullen er bij Myomove eveneens verschillende meetmomenten van verschillende factoren plaatsvinden, bijvoorbeeld van de kracht, de mobiliteit en psychologische factoren. Dit om de voortgang te bepalen en eventuele knelpunten bloot te leggen. Er wordt hard ingezet op het trainen en versterken van de spieren bij Myomove, maar een kinesessie in de praktijk zorgt ook voor leuke sport-spelsituaties, zelfs in de eerste fases van de revalidatie. Dit om de motivatie hoog te houden en samen te werken naar het ultieme doel: je eigen sport terug kunnen uitvoeren!

ACL Myomove

Moet je revalideren van een voorste kruisband blessure, aarzel dan niet om contact op te nemen met Myomove voor professionele hulp. Onze ervaren kinesitherapeuten en osteopaten kunnen u helpen de oorzaak van uw pijn te achterhalen en een persoonlijk behandelplan opstellen om u te helpen herstellen. Bezoek onze website www.myomove.be voor meer informatie en om een afspraak te maken.